Bij oudere woningen kan warmteverlies optreden door bijvoorbeeld bouwfouten of verzakking van de isolatie. Deze warmtelekken zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar zorgen wel voor extra stookkosten. Overweegt u een hypbride of full-electric warmtepomp aan te schaffen, dan zullen deze warmtelekken opgespoord moeten worden om ze te verhelpen.
Door een warmtescan worden warmtelekken zichtbaar
Met een speciale (warmtebeeld)camera, die temperatuur omzet in kleuren worden warmtelekken zichtbaar. Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En mogen er geen verstoring zijn door zonnestralen of neerslag. ‘s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.
De beoordeling van een warmtescan vraagt om vakmanschap
Voor het maken van een warmtescan vraagt het instellen van de warmtebeeldcamera en het interpreteren van de infraroodbeelden vakmanschap. De kleurtjes op de warmtefoto zijn niet zomaar één op één te vertalen naar warmteverlies vanuit gevel of dak. Aluminium ziet er bij dezelfde temperatuur op een warmtebeeld bijvoorbeeld heel anders uit dan baksteen. Ook vergt het vertalen van warmtebeelden naar zinvolle energiebesparende maatregelen de nodige bouwkundige kennis.
Na de afspraak sturen we u een schriftelijk rapport met de gemaakte warmtebeeldfoto’s en uitleg waar de warmtelekken te vinden zijn. U krijgt daarmee een indicatie over de mogelijke oorzaken van het warmteverlies in uw woning of bedrijfspand.